Επιστημονική διημερίδα "Το Φυσικό Περιβάλλον της Σάμου"
Ημερομηνία ανάρτησης: Δευτέρα, 18/04/2016
Θαλασσοκόρακας
Θαλασσοκόρακας / Μαρία Δημάκη

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου-Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών Σάμου, το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνεργασία και την ενεργή υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων με κεντρικό άξονα τη γνωριμία και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος της Σάμου, της χλωρίδας, της πανίδας, αλλά και των πετρωμάτων και των παλαιοντολογικών ευρημάτων.

Σκοπός της οργάνωσης των εκδηλώσεων είναι να γνωρίσει το ευρύ κοινό, μέσω ομιλιών από ειδικούς επιστήμονες τον φυσικό πλούτο του νησιού. Παράλληλα οι εκδηλώσεις αποτελούν πρόκληση και πρόσκληση προς τους νέους και τους μαθητές, μέσα από ποικίλες δράσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, τόσο στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου, στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου, αλλά και στο πεδίο, να συμβάλλουν στη γνώση, την αγάπη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Σάμου.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Απριλίου 2016 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σάμου, ενώ την Πέμπτη 21 Απριλίου θα υλοποιηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου-Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών Σάμου.

Στο πλαίσιο της διημερίδας θα γίνει το Σάββατο 23 Απριλίου, η παρουσίαση του βιβλίου «Η φύση της Σάμου - Οδηγός παρατήρησης πουλιών και άλλων ζώων» (εκδόσεις ΡΟΠΗ) των Roger Butts και Μαρίας Δημάκη.
Ομιλητές: Δρ. Ελένη Γαληνού και οι συγγραφείς.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016:

1. Καταγωγή και εξέλιξη της χλωρίδας της Σάμου (Καθ. Δημήτριος Χριστοδουλάκης)
2. Τα Παλαιοντολογικά ευρήματα της Σάμου. Σχέσεις και διαφορές με τα ευρήματα άλλων νησιωτικών περιοχών (Καθ. Γιώργος Θεοδώρου)
3. Γεωποικιλότητα της Σάμου: μία σημαντική συνιστώσα θεματικού τουρισμού (Ομ. Καθ. Νίκος Σκαρπέλης)
4. Αμφίβια και Ερπετά της Σάμου. Η φυσική κληρονομιά μας (Δρ. Μαρία Δημάκη)
5. Η μεσογειακή φώκια (Δρ. Πάνος Δενδρινός)
6. Ο Σαμιακός βυθός και οι εθελοντικές δράσεις προστασίας του (Αλέξανδρος Μαλαγάρης, πρόεδρος Συλλόγου Aυτοδυτών Σάμου)

Σάββατο 23 Απριλίου 2016:

1. Σαρκοφάγα και οπληφόρα θηλαστικά της Σάμου. Τσακάλι και ανθρώπινη παρουσία (Δρ Γιώργος Γιαννάτος)
2. Ορνιθοπανίδα της Σάμου (Roger Butts)
3. Περιβάλλον και τουρισμός - η περίπτωση της Λέσβου (Δρ Ελένη Γαληνού)
4. Οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 της Σάμου (Δρ. Μαρία Δημάκη)

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.

Σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν το χερσαίο και το θαλάσσιο περιβάλλον της Σάμου. Θα παρατηρήσουν δείγματα των συλλογών των μουσείων και θα κατανοήσουν την έννοια της βιοποικιλότητας.

Υπεύθυνη: Δρ. Εύη Βαρδαλά-Θεοδώρου.
Τόπος: Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου.

1. Νεαροί Υδροβιολόγοι: Οι μαθητές θα γνωρίσουν τις επιστήμες της θάλασσας και θα εργαστούν σαν νεαροί ερευνητές. Θα μελετήσουν κοχύλια και με τη βοήθεια του στερεοσκοπίου θα κάνουν αναγνώριση των ειδών.
2. Νεαροί Παλαιοντολόγοι: Οι μαθητές θα παρατηρήσουν μικροαπολιθώματα στο στερεοσκόπιο, θα αναγνωρίσουν διάφορα είδη απολιθωμάτων και θα κατασκευάσουν αντίγραφα τους.

Υπεύθυνος: (Ομ. Καθ. Νίκος Σκαρπέλης)
Τόπος: Αίθουσα Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου (Μυτιληνιοί)

3. “Ας γνωρίσουμε τα ορυκτά του Αιγαίου και τη διαχρονική σημασία τους για την ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού”

 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους.

 

Πληροφορίες:

Μαρία Δημάκη (Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας),
τηλ.: 210 8015870 (εσωτ.526), e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μανώλης Πυργιώτης (Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου)
τηλ: 22730 27216, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 ημερίδα η φύση της Σάμου  οδηγός αναγνώρισης πουλιών

Home   Close