Τα δάση επεκτείνονται, αλλά η αστικοποίηση παραμένει μια σημαντική απειλή
Ημερομηνία ανάρτησης: Τρίτη, 21/10/2014
Το δάσος Οξιάς στη Χαϊντού
Το δάσος Οξιάς στη Χαϊντού / Φωτ. Αρχείο ΕΚΒΥ/Λάμπρος Λογοθέτης

Η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) κυκλοφόρησε τα πρώτα αποτελέσματα μιας περιφερειακής αξιολόγησης της δασικής κάλυψης, που αναδεικνύει επέκταση της κάλυψης από δάση κατά 27,5 εκατομμύρια εκτάρια από το 2000 έως το 2015.

Η περιοχή αξιολόγησης της UNECE καλύπτει πάνω από το 41% των δασοκάλυψης του πλανήτη, όπου σύμφωνα με την έκθεση παρατηρείται αύξηση στις προστατευόμενες δασικές περιοχές, καθώς και επέκταση των πληρωμών για υπηρεσίες οικοσυστημάτων. Αυτό αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες αειφόρου διαχείρισης των δασών έχουν ενσωματώσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, τα περιβαλλοντικά οφέλη των δασών.

Η αξιολόγηση επισημαίνει ωστόσο ότι, ενώ η καθαρή δασική κάλυψη αυξάνεται, εν μέρει λόγω της αποκατάστασης των δασών σε γεωργικές εκτάσεις και την αναδάσωση, έχει παρατηρηθεί ακαθάριστη απώλεια δασικής κάλυψης. Η απώλεια αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση των αστικών περιοχών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής.

Η πλήρης αξιολόγηση θα κυκλοφορήσει τον Μάιο 2015 στο πλαίσιο της 11ης Συνόδου του Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Δάση (UNFF 11).

Η UNECE καλύπτει 56 κράτη μέλη και περισσότερα από 47 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και χώρες της Βόρειας Αμερικής (Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες), της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν) και τη Δυτική Ασία (Ισραήλ).

Πηγή: http://www.unece.org/index.php?id=37126

Home   Close