Νέα εξαιρετικής σημασίας έκδοση για την χλωρίδα της Ελλάδας με τίτλο “Atlas of the Hellenic Flora”
Ημερομηνία ανάρτησης: Πέμπτη, 09/05/2024
Νέα εξαιρετικής σημασίας έκδοση για την χλωρίδα της Ελλάδας με τίτλο “Atlas of the Hellenic Flora”

Εκδόθηκε το σημαντικότερο, για τον 21ο αιώνα, έργο για τη χλωρίδα της Ελλάδας, το “Atlas of the Hellenic Flora” του κορυφαίου βοτανικού επιστήμονα Arne Strid, ο οποίος έχει αφιερωθεί στη μελέτη της χλωρίδας της χώρας μας για σχεδόν 60 χρόνια. Ο Arne Strid είναι στενός συνεργάτης του βοτανικού τμήματος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) και από το Μουσείο έχουν εκδοθεί δύο έργα του: το «Φυτά του Ολύμπου» και το «Ελληνικά Αγριολούλουδα», το δεύτερο με ζωγραφικά της Ν. Γουλανδρή. 

Το τεράστιο αυτό έργο (και σε επιστημονική αξία και σε όγκο: 3 τόμοι, 2131 σελίδες) είναι αφιερωμένο σε δύο πραγματικές Κυρίες και πρωτεργάτριες του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής ιστορίας: στη Νίκη Γουλανδρή, ιδρύτρια του Μουσείου και στη σημαντικότερη Ελληνίδα βοτανική συλλέκτρια Έλλη Σταματιάδου, η οποία για χρόνια υπήρξε η ψυχή του Βοτανικού Τμήματος του Μουσείου. 

Συγκεκριμένα, στη σελίδα των αφιερώσεων γράφει: «Στη Νίκη Γουλανδρή και την Έλλη Σταματιάδου για την εξαιρετική συνεισφορά τους στην ελληνική βοτανική». 

Επίσης το Herbarium (φυτοθήκη) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (διεθνώς καταχωρημένο με το ακρωνύμιο ATH) αναφέρεται ανάμεσα στις μείζονες βοτανικές συλλογές στις οποίες βασίστηκε το έργο αυτό. 

Για την κυρία Έλλη, όπως την προσφωνούσαν οι κοντινοί της άνθρωποι και συνεργάτες, γράφει: «Η αείμνηστη Έλλη Σταματιάδου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή υπήρξε η σημαντικότερη βοτανική συλλέκτρια την περίοδο 1967-2005, με πολλές ανακαλύψεις στο ενεργητικό της. Τα πολυάριθμα, προσεκτικά προετοιμασμένα και υπομνηματισμένα δείγματά της (αποθηκευμένα στο Herbarium ATH) θα παραμείνουν μια σημαντική πηγή δεδομένων για μελλοντικές μελέτες της ελληνικής χλωρίδας. Πάντα θυμάμαι στοργικά τις κοινές μας εξορμήσεις.».

Ο Arne κλείνοντας την εισαγωγή του βιβλίου λέει: «Ελπίζω αυτός ο Άτλας να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές μελέτες της ελληνικής βιοποικιλότητας, αποπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος από το χρέος μου σε αυτή τη σπουδαία χώρα». Το χρέος του το αποπλήρωσε και με το παραπάνω, τώρα είναι χρέος όσων ασχολούνται με το περιβάλλον της μοναδικής μας χώρας να συνεχίσουν με βάση την παρακαταθήκη του.

Home   Close