10ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας "Περιβάλλον και Κλιματική αλλαγή"
Ημερομηνία ανάρτησης: Τετάρτη, 05/10/2016
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας "Περιβάλλον και Κλιματική αλλαγή"

Το Περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, επιλέχθηκαν ως κεντρικό θέμα για τη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και στην καθημερινότητά μας.

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας (International Science Film Festival of Athens-ISFFA) θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου 2016 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από το CAID Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης, θα πλαισιωθεί με παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ομιλίες, μαθητικές προβολές, εκθέσεις και διαλέξεις, με στόχο την πιο αποτελεσματική διάδοση της επιστημονικής γνώσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί μία ημερίδα στις 12 Οκτωβρίου στις 18.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, αφιερωμένη στα φλέγοντα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον. Η ημερίδα θα περιλάβει προβολές δυο ταινιών (1. Τα Ιμαλάια – Ο οίκος του χιονιού, Mona Lisa Production και 2. Συμμαχία στα βάθη της αβύσσου, CNRS Images) και μια ομιλία από τη Δρ Δήμητρα Φούντα, κύριας ερευνήτριας του  Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με θέμα «Μεταβολές του κλίματος με έμφαση στον Ελλαδικό χώρο – Μελλοντικές εκτιμήσεις και επιπτώσεις».

Και στη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ περιλαμβάνονται αξιόλογες συμμετοχές ντοκιμαντέρ, με περισσότερες από 80 συμμετοχές από το εξωτερικό, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, όπως Θετικές Επιστήμες, Ιατρικές Επιστήμες, Βιολογία και Γενετική, Αστρονομία, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Ιστορία της Επιστήμης, Άγρια Ζωή και Αρχαιολογία.

Μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αφορούν στη ζωή του λαμπρού μαθηματικού Alan Turing, στο έργο του σημαντικού επιστήμονα Maurice Hilleman για την καταπολέμηση των παιδικών ασθενειών, στο πρώτο ελληνικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή και το έργο του Sir Isaac Newton, sequel του βραβευμένου ''Galileo: Fighting in the Dawn of Modern Science'', στο καινούριο διαστημόπλοιο της NASA, Νew Horizons, που στέλνει συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον Πλούτωνα πίσω στη Γη, σε έναν μοναδικό ύφαλο που ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον των ωκεανών και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, στην εξερεύνηση ενός αρχαίου απομακρυσμένου δάσους, την οδύσσεια μιας ερευνητικής αποστολής σε ένα μοναδικό οικοσύστημα απρόσβλητο από ανθρώπινη παρουσία για την εξερεύνηση μια από τις πλουσιότερες και ελάχιστα γνωστές περιοχές βιοποικιλότητας στον κόσμο, καθώς και πολλές ενδιαφέρουσες προβολές για την άγρια φύση.

Ολες οι προβολές, οι οποίες θα πραγματοποιούνται καθημερινά, μετά τις 18.00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) έχουν ελληνικούς υπότιτλους και, η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν, είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα, καθώς και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.

Το αφιέρωμα "Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή" υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Πρόγραμμα Προβολών

 

Πηγές: www.ekt.gr και www.ifa.gr

Home   Close