Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας πενθεί την απώλεια της προέδρου του Νίκης Γουλανδρή
Ημερομηνία ανάρτησης: Σάββατο, 09/02/2019
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας πενθεί την απώλεια της προέδρου του Νίκης Γουλανδρή

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας αναγγέλλει την απώλεια της συνιδρύτριας και Προέδρου του Νίκης Α.Γουλανδρή.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, στις 12.00 από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Κηφισιά.

 

Το Δ.Σ. του Μουσείου συνήλθε εκτάκτως και εξέδωσε το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ:

To Δ.Σ. με την αναγγελία του θανάτου της συνιδρύτριας και Προέδρου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Νίκης Α. Γουλανδρή, η οποία με το έργο της συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη χώρα μας, με βαθιά θλίψη συνήλθε εκτάκτως και απεφάσισε:

1) Να παραστεί στην κηδεία της
2) Το Μουσείο να παραμείνει κλειστό την ημέρα της κηδείας της, με μεσίστιες τις σημαίες
3) Να διατεθεί χρηματικό ποσό για να τιμήσει τη μνήμη της, ως πρωτοπόρου στην ανάδειξη και προστασία της Ελληνικής Φύσης

Κηφισιά 9 Φεβρουαρίου 2019
Το Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

 

ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

nikigoulandri 9feb2019Η Νίκη Γουλανδρή είναι γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμά της συνδέει οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες.

Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Σαν άτομα - η ίδια και ο άνδρας της Αγγελος Γουλανδρής - θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών.

Η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno.

Παράλληλα ασχολήθηκε με την ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος. ΄Εχει ζωγραφίσει περίπου 800 ελληνικά φυτά. Η ζωγραφική της είναι αφιερωμένη στην διάσωση της ελληνικής χλωρίδας. ΄Εργα της έχουν δημοσιευθεί στις ακόλουθες εκδόσεις:
Wild Flowers of Greece, Ν. Γουλανδρή, Κ. Γουλιμή, Sir George Τaylor, με 135 ολοσέλιδες βοτανικές απεικονίσεις της. (σελ. 244)
Παιώνιες της Ελλάδος. Ν. Γουλανδρή W.T. Stearn, Peter Davis, ταξινομική και ιστορική μελέτη του γένους Paeonia, με απεικονίσεις 12 ελληνικών παιωνιών, από την Νίκη Γουλανδρή. (σελ. 130), που συνοδεύεται από μεγάλο portfolio με λιθογραφίες των έργων της.
΄Εχει επίσης ζωγραφίσει για την πορσελάνη Limoges και την Royal Copenhagen και μαντήλια σε μετάξι για τον οίκο Hermes.

Η σταδιοδρομία της επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση των πιστεύω της.

1964 Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.
1974-1975 Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου.
1975-1981 Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
1989-1991 Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
1980- 2002 Πρόεδρος του Σωματείου "Σώστε τα Παιδιά".
1992- 1995 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά.
1992 Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Συνδιάσκεψη του Ρίο.
1993- 96 Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του κ. Perez de Cuellar.
Μία εκτεταμένη παρουσίαση του έργου της Επιτροπής εκδόθηκε με τον τίτλο “Our Creative Diversity” (1996) και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

1996- Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
2003 Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διάσκεψης του Johannesburg

Η Νίκη Γουλανδρή έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε αναγνώριση του έργου της.

- Τιμητική διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών.
- Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας του Λινναίου.
- Μέλος του τιμητικού καταλόγου των Ηνωμένων Εθνών "Global 500".
- Εξελέγη Γυναίκα της Ευρώπης 1991 από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα
- Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Τμήματος Γεωπονίας, και του Τμήματος Βιολογίας.
- Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Ειδικής Αγωγής.
- Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Uppsala.
- Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
- Μέλος της Academia Europea

Της έχουν απονεμηθεί:
- Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από την Ελληνική Πολιτεία.
- Παράσημο της "Legion d' Honneur" (officier).
- Παράσημο Τιμής, Σταυρός Α΄ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Home   Close