Ο Δικτυακός τόπος αποτελεί πύλη ενημέρωσης και διάχυσης δεδομένων και πληροφοριών για τη φύση και τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας.
Αποτελεί την πραγματοποίηση ενός στόχου του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), παραρτήματος του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, να δημιουργήσει έναν κόμβο πληροφοριών που να διαχέει επικαιροποιημένη πληροφορία και αρχεία για την ελληνική φύση και βιοποικιλότητα, να παρέχει επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, να ευαισθητοποιεί το κοινό για τις φυσικές, οικονομικές και πολιτιστικές αξίες της ελληνικής φύσης και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του σε δράσεις προστασίας.
Ο δικτυακός τόπος διακρίνεται σε τρεις βασικές ενότητες πληροφορίας, που σκοπό έχουν να παροτρύνουν τον επισκέπτη να γνωρίσει τη φύση και βιοποικιλότητα της Ελλάδας, να ανακαλύψει πληροφορίες και δεδομένα και να συμμετάσχει σε δράσεις διατήρησης και ανάδειξής τους.
Παρέχει πρόσβαση σε:
- Ψηφιακά τεκμήρια της Βιβλιοθήκης του ΕΚΒΥ (Ψηφιακό Αποθετήριο ΕΚΒΥ).
- Γεωχωρικά δεδομένα (Χάρτης Φύσης και Βιοποικιλότητας και Γεωγραφικό Αποθετήριο ΕΚΒΥ) και μεταδεδομένα (Κατάλογος Μεταδεδομένων Γεωχωρικών Δεδομένων ΕΚΒΥ).
- Δεδομένα εθνικών εκθέσεων (έντυπα αναφοράς και χάρτες εξάπλωσης) για τους τύπους οικοτόπων και τα είδη Κοινοτικού ενδιαφέροντος (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ), καθώς και για τα είδη πτηνών Κοινοτικού ενδιαφέροντος (Οδηγία 2009/147/ΕΚ) που απαντούν στην Ελλάδα (Εθνικές εκθέσεις).
- Δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης των Υδάτων των Λιμνών της Ελλάδας (Οδηγία 2000/60/ΕΚ)
- Δεδομένα απογραφών υγροτόπων (Δικτυακός Τόπος για τους Υγροτόπους της Ελλάδας).
- Πληροφορίες για τις Προστατευόμενες Περιοχές και για υποδομές ενημέρωσης και αναψυχής σε αυτές (Ιστοσελίδα Visit Greek Nature).